swela logo
swela logo
MENU
Hittegolf? Met deze 6 tips houd je je woning lekker koel
Natuurlijk kun je een dure en energievretende airconditioning aanschaffen, maar er zijn ook meer milieuvriendelijke manieren om je woning (en werkplek) lekker koel te houden op warme zomerdagen.
huizen met openstaande ramen

Michelle / 4 min leestijd

Zo’n zwoele zomerdag is natuurlijk heerlijk als je lekker vrij bent en van het weer kunt genieten in je tuin of aan het water. Maar een hittegolf tijdens een drukke werkweek kan de pret flink bederven. Bovendien kan een warm huis je nachtrust flink verstoren en worden warme dagen daardoor alleen maar ondragelijker. Maar het kan ook anders! We delen 6 tips waarmee warme zomers weer leuk worden.

1. Isoleer je woning

De kans dat onze zomers ieder jaar een beetje warmer worden is erg groot. Het is dus belangrijk dat we ons concentreren op lange termijn oplossingen om onszelf te beschermen tegen oververhitting. Het isoleren en luchtdicht maken van je woning is een goed begin. Zo houd je je energieverbruik - ook in de winter - laag en ben je ‘s zomers beschermt tegen de hitte van buiten. Isoleren kan door isolatiemateriaal in dikke muren te stoppen, maar ook door bijvoorbeeld dubbelglas te laten installeren.

huizen met openstaande ramen

2. Gooi je ramen en deuren open, maar op tijd weer dicht

Zet als je ‘s ochtends wakker wordt alle ramen en deuren wagenwijd open, zodat het lekker door kan waaien in huis. Houd de rest van de dag alles zoveel mogelijk dicht. Dat geldt ook voor gordijnen, rolluiken of andere vormen van zonwering. Hierdoor houd je de warmte zo veel mogelijk buiten. Wil je overdag toch graag ventileren? Hang dan een nat laken voor het open raam.

3. Laat buitenzonwering installeren

Nog beter dan binnenshuis, is de zon buitenshuis al tegenhouden. Zonnestralen die via het glas binnenkomen zorgen namelijk voor opwarming van het interieur: vloeren, meubels, wanden. Het opgewarmde interieur geeft op zijn beurt de warmte weer af die vervolgens door het glas weerkaatst wordt. Zo raakt de warmte feitelijk gevangen in je huis. Het is dus veel effectiever om zonnestralen buiten je huis al dwars te liggen. Terras- en uitvalschermen zijn het meest effectief voor verkoeling.

woonkamer
Zonwerende oplossingen voor verkoeling binnen
raamzonwering

Uitvalschermen

Diagonale zonwering met gesloten of open zijkanten voor extra lichtinval en doorkijk. Verkoelen goed.

zonwering

Terras- en balkonzonwering

Horizontale zonwering, zoals een knikarmscherm. Zorgt niet alleen voor schaduw op je terras of balkon, maar houdt de zon en de warmte ook weg binnenshuis.

Oplossing van swela:

terras zonwering swela
rayos logo

Moderne high-tech zonwerende uitvalschermen. In je favoriete kleur, met parelglans of matte afwerking.

4. Bescherm ook de buitenmuren

Naast ramen en deuren kan het ook heel erg helpen om de rest van het huis aan de buitenkant tegen de zon te behoeden. Je hebt vast wel eens gemerkt hoe muren kunnen ‘nagloeien’ na een warme dag. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld door de muren in een lichte kleur te verven of een grote boom of struik in de tuin te planten die schaduw veroorzaakt. Je kunt ook klimop tegen je muren op laten groeien voor extra verkoeling. Heb je een plat dak? Dan kun je daar een groen dak van laten maken met plantjes en grassen. 

5. Gebruik zo min mogelijk apparaten die warmte produceren

Maak binnenshuis zo min mogelijk gebruik van apparaten en andere dingen die warmte opwekken. Tv’s, ovens, kaarsen, gloeilampen en het fornuis zijn bijvoorbeeld dingen die je beter kunt vermijden op een warme dag. Ook de wasdroger kun je beter even laten voor wat het is. Als je natte was ophangt in je slaapkamer zorgt dat zelfs voor extra verkoeling. En buiten koken is tegenwoordig helemaal hip!

slaapkamer met hond op bed

6. Maak je slaapplek hittebestendig

Je hebt je slaap hard nodig, zeker als de dagen warm zijn. Leg een fles water in de vriezer en doe deze onder je kussen of aan je voeteneinde als je gaat slapen. Je kunt ook onder een natte handdoek slapen of de lakens vochtig maken voor je eronder kruipt. Daarnaast stijgt warmte op, dus kan het enorm schelen om je matras op de grond te leggen of op de bank te slapen als je een hoog bed bent. Boekweitkussens, bamboo dekbedden en beddengoed van katoen houden weinig lichaamswarmte vast en zijn dus ideaal voor warme nachten.

Meer swela inspiratie?

swela terrasoverkapping

5 min leestijd

Dit zijn onze 7 essentiële tips voor uitzoeken van nieuwe zonwering. Voorkom dat je achteraf spijt krijgt en weet zeker dat je de juiste keuze maakt.
terras zonwering

7 min leestijd

Ben je op zoek naar zonwering voor je huis? Met deze handige vragenlijst weet je binnen no time welke zonwering bij jouw huis past.
huizen met openstaande ramen

4 min leestijd

Natuurlijk kun je een dure en energievretende airconditioning aanschaffen, maar er zijn ook meer milieuvriendelijke manieren om je woning (en werkplek) lekker koel te houden op warme zomerdagen.

Geniet van de zon op jouw manier

Vertel ons over je ideeën & wensen en sluit je aan bij de tienduizenden mensen die allemaal op hun eigen manier van de zon genieten.

0
    0
    Je bestelling
    Je winkelmandje is leegTerug naar webshop

    Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren.