swela logo
swela logo
MENU

Zonwering koopgidsen

Zonnescherm kopen: waar moet je op letten?

Op zoek naar een passend zonnescherm voor je woning? De mogelijkheden zijn eindeloos, dat maakt het nogal lastig om de juiste oplossing te kiezen. Daarom lees je in deze how to guide het antwoord op de vraag: hoe maak je de juiste keuze? En waar moet je op letten? Wij vertellen je alles over het kopen van een geschikt zonnescherm.

Er zijn grofweg 5 dingen

om op te letten:

1. Vorm & functie van een zonnescherm

De eerste afweging die je moet maken is wat de functie van het zonnescherm gaat zijn.

  • Ben je op zoek naar verduistering voor een slaapkamer?
  • Wil je de meer controle over lichtinval van je woonkamer?
  • Wil je een schaduwplek op je terras creëren?
  • Of zoek je naar een zonnescherm dat veiligheid moet bieden?
  • Wil je meer privacy?
  • Wil je kosten besparen met verwarming en airconditioning, door zonlicht buiten te houden en warmte binnen?

Wanneer je hebt bepaald wat de belangrijkste functies van het zonnescherm voor jou en je woning zijn, kun je een keuze gaan maken. Een aantal zonwerende oplossingen met bijbehorende voordelen op een rijtje:

Terras- of balkonzonwering
zonwering

Een zonwerende oplossing voor de benedenverdieping die schaduw op het terras creëert. Daarom wordt deze vorm van zonwering ook wel een terrasscherm genoemd. Voor extra gemak kun je een scherm kiezen dat elektrisch - en als je een moderne oplossing hebt, zelfs op afstand met een smartphone te bedienen is.

knikarmscherm zonnescherm van swela
Uitvalscherm
raamzonwering

In de branche ook wel raamzonwering genoemd, omdat dit zonnescherm uitstekend geschikt is voor ramen. Het scherm ‘valt’ namelijk diagonaal over het raam, waar een knikarmscherm eerder boven het raam blijft zweven. Een uitvalscherm is vooral handig voor bijvoorbeeld voortuinen, kantoren en appartementen.

uitvalscherm zonnescherm van swela
Serrezonwering
serre

Een serre is een handige manier om je woonkamer te verlengen, extra lang van zonlicht te kunnen genieten en een plek waar planten dol op zijn, maar het kan er erg warm worden. Een goed zonnescherm is dan extra belangrijk. Serrezonwering kan op zowel de zijwanden als bovenop de serre geplaatst worden. Zo kun je de temperatuur in je serre altijd goed reguleren.

Pergola of overkapping
pergola

Met een pergola of overkapping kun je beschermd van de elementen van je tuin genieten. Bovendien geven pergola’s een luxe uitstraling met hun robuuste draagconstructies waarlangs planten kunnen groeien voor extra sfeer. De stoffen in een pergola worden echter voortdurend blootgesteld aan weer en wind en moeten dus flink tegen een stootje kunnen.

pergola van swela
Zonnezeil of tarp
zonnezeil

Een stoere vorm van zonwering die makkelijk op te ruimen en zelfs mee te nemen is. Ben je op zoek naar een zonnescherm dat in de tuin, op je kampeerplek en over een zwembad gehangen kan worden? Dan is een tarp de oplossing voor jou.

tarp van swela
Outdoor gordijnen
outdoor gordijn

Op zoek naar een innovatieve en stijlvolle manier van zonwering? Wat dacht je van gordijnen voor buiten? Outdoor gordijnen zijn zwaar genoeg om niet te wapperen in de wind, maar worden wel zo gemaakt dat ze in een chique vouw vallen. Perfect voor in bijvoorbeeld een pergola. Je kunt ze laten bedrukken met allerlei prints, kleuren en zelfs foto’s.

swela zonwering outdoor

2. Kwaliteit van een zonnescherm

Een andere belangrijke afweging die je kunt maken als je een zonnescherm gaat kopen is de kwaliteit van het scherm. Er zijn 4 aandachtspunten om op te letten:

De 4 aandachtspunten van kwaliteit

Hoe weer- en windbestendig is het zonnescherm?

Een geschikt zonnescherm kan tegen een stootje. Wees daarom kritisch op de kwaliteit van zowel het scherm als het doek. Zo kun je met een gerust hart weg van huis, zonder dat je rechtsomkeer hoeft te maken als het gaat waaien of regenen.

Hoe onderhoudsvriendelijk is het zonnescherm?

Het scherm mag dan wel tegen wind en weer kunnen, maar als het dan toch nat wordt, is het dan ook roestvast en schimmelbestendig? En hoeveel onderhoud heeft het doek nodig? Een goed doek voor een zonnescherm heeft maar een klein beetje liefde en aandacht nodig. 100% onderhoudsvrije doeken bestaan helaas (nog) niet.

Hoe reageert het zonnescherm op veel oprollen en uitrollen?

Natuurlijk wil je een zonnescherm zonder vouwen. Ook als je het regelmatig oprolt in de behuizing. Het kan natuurlijk gebeuren dat er vouwen ontstaan bij het oprollen van het doek. Hierdoor kunnen ook krijtstrepen ontstaan. Een kwalitatief hoogstaand zonnescherm heeft zelfcorrigerende eigenschappen die ervoor zorgen dat ze na het uitrollen weer heel snel hun natuurlijke vorm aannemen.

Hoe kleurvast is het doek?

Een goed doek moet jarenlang de felle zon trotseren, zonder te vervagen in kleur. De zon wint het uiteindelijk altijd. Alle doeken van swela hebben een reputatie dat ze extreem kleurvast zijn en in de afgelopen jaren zijn we die eigenschap alleen maar blijven verbeteren.

Zonwerende stoffen van swela volstaan met gemak een examen op bovenstaande punten. Benieuwd naar betrouwbare dealers die je kunnen helpen met het inbouwen?

3. Design van een zonnescherm

De volgende stap is het design! Natuurlijk wil je een zonnescherm met een ontwerp dat complementair is aan je woning. Speel met kleuren, stoffen of motieven die terugkomen in je meubels, kozijnen of tuin. Kun je geen doek vinden dat bij je wensen past? Overweeg dan een gepersonaliseerde print van een eigen foto of patroon.

Wil je meer lezen over het kiezen van de juiste zonwering?

4. Budget voor je zonnescherm

Wat kost een zonnescherm? Afhankelijk van je wensen kost een zonnescherm gemiddeld tussen de € 1500 en € 3000.

Maar het hangt dus heel sterk af van wat je precies wilt. Het kan voor minder, maar het kan ook meer kosten. Laten we daarom maar eens inzoomen op wat de prijs van een zonnescherm bepaalt.

Wat bepaalt de prijs van een zonnescherm?

De prijs van een zonnescherm hangt helemaal af van het type, de oppervlakte en de plek waar deze bevestigd moet worden. Ook de keuze van het doek en extra opties zoals handmatige, elektrische of smart bediening hebben invloed op de prijs. Natuurlijk moet het zonnescherm binnen je budget passen. Een goede zonwering specialist of dealer zal voor ieder budget een passende zonwerende oplossing kunnen vinden.

Prijsopbouw van een zonnescherm

Behuizing & armen

Bijna 90% van de prijs wordt bepaalt door de armen en de behuizing, of zoals het in vaktermen heet "de cassette". De rest van de prijs door het doek en de montage.

Bediening

Voor het laten zakken en ophalen van een zonnescherm, is handbediening het goedkoopst. Wil je elektrische aansturing of een bediening via je smartphone, dan betaal je gemiddeld tussen de € 300 en € 500 meer.

Montage

Montage kost gemiddeld tussen de € 225 en € 300.

Materiaal voor bevestiging

Meestal komt er nog een wat bevestigingsmateriaal bij van gemiddeld tussen de € 30 en € 60.

Doek

Goedkope doeken kosten gemiddeld tussen de € 20 en € 24 per m². Maar die kosten over de leefduur meer geld, omdat ze meer onderhoud nodig hebben en sneller vervangen moeten worden.

Kwalitatief goede doeken kosten rond de € 30 per m².

Polyesterdoeken zijn vormstabieler en duurder dan acryldoeken. In de regel geldt: des te breder het zonnescherm, des te sneller hangt het doek door.

Prijs gemiddeld zonnescherm

Conclusie prijs zonnescherm: en zo komen we op een prijs voor een zonnescherm tussen de € 1500 en € 3000, met een gemiddelde van € 2000.