swela logo
swela logo
MENU

Zonwering koopgidsen

Zonwering kopen: wat kost zonwering?

Zonwering is ideaal om licht en temperatuur te reguleren in en rondom je huis. Zo kun je meer genieten van je tuin, neem je controle over je privacy, is je thuiswerkplek comfortabeler en slaap je beter. Benieuwd naar de kosten van zonwering? Hier lees je meer over de prijzen van zonwering en de diverse mogelijkheden.

Zonwering kopen: Prijzen + prijsopbouw zonwering

Wat kost zonwering? Afhankelijk van je wensen kost zonwering gemiddeld tussen de € 1500 en € 4000.

Prijsopbouw: wat bepaalt de prijs van zonwering?

Zonwering is altijd maatwerk. Zo hangt de prijs onder andere af van de oppervlakte en jouw specifieke wensen. Het kan voor minder, maar het kan ook meer kosten. En op bepaalde details kun je ook kosten besparen. Laten we daarom eens inzoomen op wat de prijs van een zonnescherm bepaalt:

Prijsopbouw van zonwering

Behuizing & armen

Bijna 90% van de prijs wordt bepaald door de armen en de behuizing, of zoals het in vaktermen heet "de cassette". De rest van de prijs door het doek en de montage.

Bediening

Voor het laten zakken en ophalen van een zonnescherm kun je kiezen uit handbediening, elektrische aansturing of zelfs bediening via je smartphone. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de € 50 en € 500.

 • Handbediening is het goedkoopst en kost gemiddeld tussen de € 30 en € 50.
 • Elektrische bediening kost gemiddeld tussen de € 50 en € 250. Eenvoudige elektrische bediening is bijvoorbeeld een knop in de vensterbank. De duurdere varianten zijn draadloos met een afstandsbediening.
 • Smart bediening via een app op je telefoon kost gemiddeld tussen de € 200 en € 500.
Montage

Montage kost gemiddeld tussen de € 225 en € 300.

Materiaal voor bevestiging

Meestal komt er nog een wat bevestigingsmateriaal bij van gemiddeld tussen de € 30 en € 60.

Doek

Goedkope doeken kosten gemiddeld tussen de € 20 en € 24 per m². Deze kosten echter over de leefduur meer, omdat ze meer onderhoud nodig hebben en sneller vervangen moeten worden.

Kwalitatief goede doeken kosten rond de € 30 per m².

Polyesterdoeken zijn vormstabieler en duurder dan acryldoeken. In de regel geldt: des te breder het zonnescherm, des te sneller hangt het doek door.

Extra opties

Er zijn talloze mogelijkheden voor extra opties. Enkele vaak voorkomende voorbeelden zijn:

 • Ingebouwde sfeerverlichting (+ € 50 - € 200): denk aan dimbare en draaibare spots, of LED-lijnen in het uitvalprofiel of in de cassette tegen de gevel.
 • Chroomafwerking (+ € 50): fraaie chromen onderdelen, zoals eindkappen, geven een zonnescherm extra cachet.
 • Ingebouwde verwarming (+ € 200 - € 350): zodat je tot laat in de avond en diep in de herfst comfortabel buiten kan vertoeven.
 • Een domoticasysteem (+ € 100 - € 350): een systeem met sensoren die automatisch de intensiteit van de zon meten, of wanneer het regent, en op basis daarvan automatisch opent of sluit.
 • Een tijdsreguleringssysteem (+ € 50 - € 150): op een vooraf ingestelde tijd opent of sluit de zonwering.
Prijs gemiddeld zonnescherm

Conclusie prijs zonwering: Zo komt de totaalprijs voor zonwering uit op tussen de € 1500 en € 4000, met een gemiddelde van € 2500.

Samenvatting onderdelen prijsopbouw

De prijs van zonwering wordt bepaald door:

 1. Het type zonwering (zie hieronder mogelijkheden)
 2. Aantal m² oppervlakte
 3. De plek waar deze bevestigd moet worden
 4. Keuze van het doek
 5. Het bedieningstype (handmatige, elektrische of smart bediening)
 6. Eventuele extra opties

Natuurlijk moet het zonnescherm binnen je budget passen. Een goede zonweringspecialist of dealer zal voor ieder budget een passende zonwerende oplossing kunnen vinden.

terras zonwering swela

Hoe je geld kunt besparen met zonwering

Energiebesparing

Uit onderzoek van zowel TNO als de European Solar Shading Organization (ES-­‐SO) blijkt dat zonwering je ook geld bespaart. Want zonwering heeft een positief effect op de vereiste energie voor verwarming en koeling. Zo schat ES-­‐SO het energiebesparingspotentieel van dynamische zonweringsystemen op 30% voor koeling en 14% voor verwarming.¹ En in een ander onderzoek kwam TNO tot de conclusie dat met buitenzonwering de vraag naar koeling sterk afnam (al snel 50%).²

Investering in je woningwaarde

Het geld dat je in zonwering investeert, is niet alleen investering in je woonplezier, maar ook de waarde van je huis. Dat zie je terug op de dag van de verkoop.

Voorkomt verkleuring van je meubels

Dankzij zonwering gaan meubels langer mee. Dat goed voor de portemonnee en het milieu.

Zonwering kopen: de diverse mogelijkheden

De prijs van zonwering is ook afhankelijk van het type zonwering dat je kiest en de oppervlakte of afmeting. Wat precies bij jou past, is afhankelijk van je wensen. Om je daarin wegwijs te maken hieronder een aantal zonwerende oplossingen met bijbehorende voordelen op een rijtje:

Terras- of balkonzonwering
zonwering

Een zonwerende oplossing voor de benedenverdieping die schaduw op het terras creëert. Daarom wordt deze vorm van zonwering ook wel een terrasscherm genoemd. Voor extra gemak kun je een scherm kiezen dat elektrisch - en als je een moderne oplossing hebt, zelfs op afstand met een smartphone te bedienen is.

knikarmscherm zonnescherm van swela
Uitvalscherm
raamzonwering

In de branche ook wel raamzonwering genoemd, omdat dit zonnescherm uitstekend geschikt is voor ramen. Het scherm ‘valt’ namelijk diagonaal over het raam, waar een knikarmscherm eerder boven het raam blijft zweven. Een uitvalscherm is vooral handig voor bijvoorbeeld voortuinen, kantoren en appartementen.

uitvalscherm zonnescherm van swela
Serrezonwering
serre

Een serre is een handige manier om je woonkamer te verlengen, extra lang van zonlicht te kunnen genieten en een plek waar planten dol op zijn, maar het kan er erg warm worden. Een goed zonnescherm is dan extra belangrijk. Serrezonwering kan op zowel de zijwanden als bovenop de serre geplaatst worden. Zo kun je de temperatuur in je serre altijd goed reguleren.

Pergola of overkapping
pergola

Met een pergola of overkapping kun je beschermd van de elementen van je tuin genieten. Bovendien geven pergola’s een luxe uitstraling met hun robuuste draagconstructies waarlangs planten kunnen groeien voor extra sfeer. De stoffen in een pergola worden echter voortdurend blootgesteld aan weer en wind en moeten dus flink tegen een stootje kunnen.

swela terrasoverkapping
Zonnezeil of tarp
zonnezeil

Een stoere vorm van zonwering die makkelijk op te ruimen en zelfs mee te nemen is. Ben je op zoek naar een zonnescherm dat in de tuin, op je kampeerplek en over een zwembad gehangen kan worden? Dan is een tarp de oplossing voor jou.

tarp van swela
Outdoor gordijnen
outdoor gordijn

Op zoek naar een innovatieve en stijlvolle manier van zonwering? Wat dacht je van gordijnen voor buiten? Outdoor gordijnen zijn zwaar genoeg om niet te wapperen in de wind, maar worden wel zo gemaakt dat ze in een chique vouw vallen. Perfect voor in bijvoorbeeld een pergola. Je kunt ze laten bedrukken met allerlei prints, kleuren en zelfs foto’s.

swela zonwering outdoor

Overweeg je zonwering te kopen? Ontdek waar je op moet letten:

swela terrasoverkapping

5 min leestijd

7 dingen om op te letten bij de aanschaf van nieuwe zonwering

Dit zijn onze 7 essentiële tips voor uitzoeken van nieuwe zonwering. Hiermee voorkom je dat je achteraf spijt krijgt en de juiste keuze maakt.


 1. European Solar Shading Organization: Hoe luiken en zonneschermen de energiebehoefte van gebouwen verminderen en hun thermisch en visueel comfort verbeteren (PDF)
 2. TNO Rapport 2008-D-0716-B Buitenzonwering en energiebesparing op verwarmen en koelen (PDF)

0
  0
  Je bestelling
  Je winkelmandje is leegTerug naar webshop

  Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren.